Vedligeholdelse af dit gulv

Hvordan passer du på dit gulv? Behandlingen af dit gulv afhænger af hvilken gulvtype og materiale du har. Der findes ikke en gulvtype, der ikke har brug for nogen form for vedligeholdelse. Der er dog nogle gulve der kræver mere end andre. I denne artikel redegøres der for vedligeholdelse og rengøring af forskellige gulvtyper.

Sten-, flise- og klinkegulv

Det er forskelligt hvordan du skal rengøre dit klinkegulv, hvilket kommer an på overfladen. Hvis du har et glaseret klinke- eller flisegulv, kommer du ikke tættere på et vedligeholdelsesfrit gulv. Her skal du blot vaske det én gang om ugen. Hvis det er uglaseret kræver gulvet lidt mere omhyggelig rengøring og der skal anvendes klinkeolie fra tid til anden. Stengulve har en lang levetid, men kræver nogle gange speciel vedligeholdelse, alt afhængig af hvilken stenart det er. Stengulve skal vaskes med jævne mellemrum med almindeligt sæbevand. Her er det vigtigt at vaske gulvet med vand uden sæbe fra tid til anden. Dette er for at sørge for at gulvet ikke bliver for glat.

Klinke- og flisegulve holder i 30 plus år og stengulve holder i mindst 50 år.

Laminat- og vinylgulv

Vinylgulve og laminatgulve har et lavt vedligeholdelsesbehov. Begge gulvtyper skal blot vaskes efter behov og pletter skal fjernes så hurtigt de opdages. Det er også vigtigt at have i mente, at jo mildere behandlingen er desto bedre. Så i tilfælde af pletter skal du starte ud med vand og bevæge sig opad indtil pletten er væk.

Disse gulve kan ikke repareres, hvis der forekommer skader på gulvet. Laminat- og vinylgulve har typisk en levetid på 10 til 20 år.

Trægulv: olie- og lakbehandlet

Et trægulv med oliebehandling skal rengøres med et specielt beregnet rengøringsmiddel og lidt vand. Her kan du også jævnligt anvende plejeolie til gulvet. Selve oliebehandlingen skal gentages hvert andet år, alt afhængig af hvor meget slitage der er. Husk udluftning når du lægger oliebehandlingen på. Et lakeret trægulv skal omlakeres hvert 5. til 10. år – det afhænger meget af slitagen på gulvet. Lakering giver et mere slidstærkt gulv end ved en oliebehandling og gulvet behøver ikke vedligeholdelse i samme grad.

Massive trægulve holder mellem 50 og 100 år, afhængigt af hvor tyk gulvet er og hvor meget vedligeholdelse der har været behov for.

 

Find det rigtige gulv for dig på gulvhaandvaerk.dk – der er et bredt udvalg og de står klar til at hjælpe dig med dine gulv relaterede spørgsmål.