Få styr på værktøjet

Alle kender det nok godt: Værktøjskassen er et stort rod, og man mangler tit nogle enkelte dele som man står og lige skal bruge i forbindelse med et projekt. Et projekt med en drejebænk eventuelt? Man skal anvende centrerpatroner til drejebænke, og dem kan man finde mange forskellige varianter af og i forskellige diametre. Så kan man være sikker på at finde præcist de centrerpatroner, som man skal bruge. Det kan være lidt af en mavepuster at skulle finde frem til den rigtige variant, ud fra det man skal bruge den til. Men der er hjælp at hente her, og forhåbentligt bliver du klogere på dit valg.

Til dit behov

Der findes forskellige slags af centrerpatroner af forskellige design. Du kan finde både spiral-, kraft og kileborepatroner. De har hver især deres kvaliteter, som gør at du nøje skal udvælge efter dit behov og dine krav. En spiralpatron bruges til applikationer med blandt andet høj repeterbarhed og spændekraft. De løber på en frontplade og er kendetegnet ved ikke at kunne levere meget kraft til emnet der skal bearbejdes. Det kan også være at det er en kraftpatron du er ude efter. Den muliggør høje hastigheder og en større bearbejdningsproduktivitet. Altså er der nogle forskellige at vælge imellem, og du kan med fordel nærstudere de forskellige typer af patroner yderligere.

…men i hvilket materiale?

Patronerne er også til at finde i forskellige materiale, hvilket man også skal højde for, når man er på jagt efter den helt rigtige. Du kommer nok til at stille dig selv spørgsmålet: skal den være i stål eller støbejern? Patroner lavet af støbejern, er det mest anvendte til det almindelig brug hvorimod patroner i stål, er ideelle til højhastighedsbearbejdning. Så man kan sige afslutningsvis, at der nogle forskellige kriterier der skal tages højde for, så du ender ud med den helt korrekte centrerpatron.