Villaejeres ansvar vedrørende el-installationer og el-sikkerhed

Ejer du en villa, et rækkehus eller et sommerhus? Så er du også ejere af bygningens el-installationer og det medfører et ansvar hvor du er ansvarlig for el -systemet og at alle tilsluttede elektriske enheder, du er ansvarlig for at de er sikre og bruges på en forsvarlig måde.

Det betyder også at du som ejer og indehaver er ansvarlig for, at dine el-installationer ikke har fejl og mangler, der kan skade eller bringe nogen i fare. Anlægget omfatter alle faste installerede el-installationer og produkter, der bruges permanent på ét sted, såsom elledninger, afbrydere, stikkontakter osv.

Ansvar for korrekt håndtering at el-apparater

Som villaejere er du også ansvarlig for, at de elektriske produkter, som du tilslutter dine el-installationer og dit el-system, er intakte og bruges korrekt. Det gælder alt fra lamper, opladere, komfurer og vaskemaskiner til splejsningskabler og stikkontakter.

Gennem løbende el-eftersyn finder du ud af, i hvilken stand dine faste el-installationer er i samt dine el-produkter, og hvad der skal udbedres efter årenes gang. Der findes ikke regler, som siger, hvor ofte kontrol og el-eftersyn skal foregå, det er op til dig som indehaver og ansvarlig for installationerne.

Der anbefales dog at du gennemgår dine elektriske installationer og dit el-anlæg mindst én gang om året. Jo ældre el-system og jo hårdere slid det udsættes for, jo oftere skal du sørge for kontrol. Tag gerne hjælp fra en autoriseret elektriker og gerne lokalt. Hvis du vælger en lokal elektriker, f.eks. hvis du bor i Herlev, og vælger en elektriker Herlev, så plejer håndværkeren være mere tilbøjelig til at give et bedre tilbud, da de skal bruge mindre tid på at køre frem og tilbage fra deres værksted til din adresse.

Dit ansvar for el-arbejde

Du er også ansvarlig for det el-arbejde, der udføres i dit hjem af folk med de rette kompetencer. Du kan udføre nogle simple el-installationer selv, men kun hvis du ved, hvordan du udfører dem sikkert. Hvis du er i tvivl, bør du altid hyre en autoriseret el-installationsfirma.