Elektrikeren svarer på spørgsmålet; Hvad er en kWh?

Hører du til dem, der har svært ved at forstå alle punkter på elregningen, eller holde styr på, hvor meget strøm ting forbruger? Du er ikke alene. I denne artikler forklarer Nicolai, begreber som watt, kilowatt og kilowatt-timer fra. Nicolai arbejder til dagligt som elektriker i København for Norh Elektriker Amager. Og har derfor godt styr på det hed med kWh.

Når vi sammenligner priser på vores el, gør vi det i øre per kilowatttime, som forkortes kWh. For at beregne, hvor meget strøm en el-apparat anvender, skal du vide præcis, hvad effekt af kWh del den bruger, og hvor længe du bruger den. Effekten (kWh) beskriver, hvor meget energi der bruges til at udføre en funktion. Ved hjælp af en måler, f.eks. med en elmåler kan vi beregne, hvor meget energi et elektrisk apparat

Hvad bruger strøm til? Hvor vi måler kWh?

Elektriske apparater er det vi bruger strøm til i dagligdagen, såsom støvsugere, vaskemaskiner og belysning. Men strøm kan også bruges til at beskrive, hvor stærk f.eks. en motor på en bil er. Jo højere effekt en motor eller et elektrisk apparat har, jo mere el (kWh), eller energi som vi siger i daglig tale, energien som bruges til at drive apparatet.

Watt, kilowatt og kilowatt timer

Energi måles i flere former af wat (Wh), mest normalt i enheden kilowatttimer (kWh), som består af 1000 watttimer. Det er præcis det samme som at 1 kilogram er 1000 gram eller at 1 kilometer består af 1000 meter.

Hvordan regner jeg elprisen på et bestemt produkt?

På de fleste apparater drevet af el står det, hvor meget strøm de bruger. For at finde ud af, hvor meget energi en bestemt enhed bruger, skal du gange effekten med den tid, du bruger enheden. Tiden måles i timer (h). Energi = Effekt x tid. En støvsuger kan fx have en effekt på 600 W, en mobiloplader 5 W.