Praktisk høreværn findes allerede

Der er regler omkring støj på arbejdspladsen. Styrken af støj måler man i decibel. En vinkelsliber og en kædesav kan komme op på 110-115 decibel. En slagboremaskine kan komme op på 95 decibel, hvor en lille boremaskine uden slag typisk ligger under 80 decibel.

Arbejdsmiljøreglerne foreskriver, at hvis du udsættes for støj med mere end 80 decibel, så har arbejdsgiveren pligt til at stille høreværn til rådighed for dig. Og hvis det er over 85 decibel, så har du pligt til at bruge høreværn. Det mest effektive værn er kopper, dem der sidder udenpå ørerne.

Den elegante løsning

Hvis du betjener en maskine, hvor der er en proces omkring start og stop. Så kan det være lidt upraktisk, hvis telefonen ringer flere gange i løbet af dagen, eller hvis du skal koordinere arbejdet med kollegaerne. Til de situationer er høreværn med bluetooth en elegant løsning.

Der findes forskellige modeller, med mulighed for at høre musik eller telefonere, mens maskinen kører videre. De er bygget til et hårdt miljø med snavs og findes med 8 timers driftstid, så det passer til en arbejdsdag. Mikrofonen er vindbeskyttet, så dem, du taler med, kan høre, hvad du siger. De dæmper også passiv støj. Køb høreværn med bluetooth her.

Sikkerheden er vigtig

Du skal være forsigtig og sørge for at indarbejde gode vaner. Det gælder fx om, at du orienterer dig godt. Støj er nogle gange vigtig information. Fx et kæmpe signal fra hornet på en lastbil. Gode rutiner er vigtige, når som helst du skal give afkald på lyd som et faresignal.

Det gælder også, at selvom maskinen kan køre videre, mens du taler, så skal du ikke fortsætte arbejdet. Arbejdet med maskiner kræver fokus, så selvom du undgår at stoppe maskinen, så er det altid en god idé at standse arbejdet, indtil du igen har fuld fokus på maskinen og opgaven.