Dræn rundt om huset

Hvor kommer fugten fra – inde eller ude? Er det farligt at have fugt i kælderen? Hvad gør man med en krybekælder? Her svarer en ekspert i dræning på, hvordan fugt i huse fungerer.

Hvordan ved man om huset har fugtskader?

Det første du kan gøre, er at bruge sanserne: Er der vand i et hjørne eller lugter det meget af “kælder”, når du kommer ind udefra? Så har du måske problemer med fugt, selvom du ikke har en aflåst og indrettet kælder fra 60’erne.

Dræn rundt om huse handler i bund og grund om at sørge for at flytte vand, så det kan passere væk fra huset: Grundvandet skal ikke ned i jorden, regnvandet skal ledes bort allerede på overfladen og fugt inde fra kælderen skal kunne komme ud, siger Nicolai fra Lej Håndværker. Det sidste er noget de færreste tænker over, for det føles som om indendørsluften er tørrere end udendørsluften, når det det meste af året faktisk er omvendt.

Fugt er ikke altid et problem.

Fordi varm luft fysisk har kapacitet til at indeholde flere gram vand pr. kubikmeter end koldere luft, indeholder inde luften normalt mere vand end den koldere ude luft. Fordi det er højere såkaldte damptryk indendørs, vil vandet gerne ud af huset, så konstruktioner hvor man sætter f.eks. vandtæt tæppe på ydersiden af ​​fundamentet forhindrer fugt i at slippe ud. Vær derfor forsigtig, hvis du har købt et hus, hvor en tidligere ejer har lavet dræn rundt huset selv, da det kan være forkert udført.

Et fugtigt kældergulv i f.eks. er ikke i sig selv et problem, siger Nicolai, dette fordi forskellen i damptryk mellem luften i den lidt koldere kælder og de varmere opholdsrum er ofte ret lille, så luftskiftet er minimalt.

Problemkonstruktioner: kælder og krybekælder.

De hustyper, der ofte har fugtproblemer, er huse med kældere og huse med krybekælder. I husene med kældere skal forebygge fugtproblemer med Ventilation Montering til kælder, f.eks. kan du montere en DUKA One til kælder.

Dræn rundt om huset løser dig ofte problemerne for kælderhuse og du kan sagtens selv også leje en minigraver til at udføre arbejde med dræn omkring dit hus selv.

Læs mere: Lej minigraver billigt i en længere periode, klik på linket.